151 SABO-företag anslutna!

Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Uppsalahem lanserar det unika projektet Klimaträtt

klimatrattMer än hälften av svenskarna önskar sig mer kunskap om vilka val i vardagen som påverkar klimatet mest*. Därför introducerar Uppsalahem tillsammans med ICA pilotprojektet Klimaträtt där utvalda hyresgäster får tydlig återkoppling på sin klimatpåverkan varje vecka via en unik app. Genom återkoppling, kunskap och inspiration ska projektet skapa förutsättningar för att enkelt minska sin klimatpåverkan i vardagen.

Genom att alla viktiga områden som boende, mat, transporter och övrig konsumtion registreras i appen ”Klimaträtt” får projektets deltagare en enkel och tydlig återkoppling på hur den egna livsstilen påverkar klimatet. Till en början är det endast hyresgäster i bostadshuset Frodeparken i Uppsala som erbjuds möjligheten att med hjälp av appen i kombination med inspiration och kunskap minska sin klimatpåverkan. Målsättningen med Klimaträtt är att deltagarna ska minska sina CO2utsläpp med i genomsnitt 40 procent fram till att projektet avslutas i september. Målet ska uppfyllas utan negativ påverkan på privatekonomi och ska inte heller innebära större livsstilsförändringar fördeltagarna.

– Med hjälp av expertis från bland annat Chalmers och Världsnaturfonden WWF ger vi våra hyresgäster en unik chans att få stöd och hjälp att minska och följa sin klimatpåverkan, om fler människor får möjlighet att mäta den tror vi att fler ändrar sina vanor, säger Fredrik Holm, affärs- och utvecklingschef Uppsalahem.

Hur benägna är svenskarna att ändra sina vanor för klimatets skull?

En färsk undersökning visar att vi svenskar är olika benägna att ändra våra vardagsvanor för klimatets skull beroende på vilka vanor det gäller, det är exempelvis enklare att byta till energisnåla lampor i hemmet än att använda sin bil mindre. Kvinnorna ställer sig generellt mer positiva till att ändra sina vanor än männen och undersökningen visar även att den yngre generationen är mer benägen att ändra sina vanor för klimatets skull än den äldre generationen.

ICA och Uppsalahem är initiativtagare till Klimaträtt i samarbete med ett antal partners; Världsnaturfonden WWF, Chalmers, ICA Banken, ICA Supermarket Torgkassen, Sunfleet, Upplands lokaltrafik, Automile och Energimolnet med stöd av Vinnova. Läs mer på www.klimatratt.se

*Undersökningen gjordes av TNS Sifo på uppdrag av ICA och Uppsalahem, under perioden 6-11 februari 2015. 1 091 respondenter deltog i undersökningen.

Spara el och tävla mot andra studenter! Vinn ekologisk mat!

 

fototavling575_web
Nu drar Student Switch Off igång med en ny tävling där du som student har chans att vinna ekologisk mat till ett värde av 1000 kronor.

Student Switch Off är ett initiativ för att minska utsläppet av koldioxid. I realiteten är det en tävling mellan studentkorridorer om vilken korridor som kan spara mest el under en viss tid.

Om du är i student i Göteborg eller Stockholm har du chans att vara med. Så gå in på hemsidan idag och anmäl dig – och se till att dina grannar också anmäler sig – då har du större chans att vinna! Totalt deltar 104 korridorer, 22 i Göteborg och 82 i Stockholm. Målet är att spara el och varje korridor har en mätare som avläses, varifrån förbrukningen presenteras veckovis på hemsidan och Facebook. På så sätt kan du och dina grannar hela tiden följa hur ni ligger till, både i respektive områdes tävling och över hela landet.

Tävlingen är uppdelad på två sätt, dels över terminerna och dels över olika områden. Områdesvis är den uppdelad över de fyra deltagande områdena – Olofshöjd i Göteborg och Lappis, Kungshamra och Pax i Stockholm.

Vinnarna får varsin matkasse med ekologiska matvaror till ett värde av 1000 kr.

Läs mer på http://www.studentswitchoff.org/sverige/om-student-switch-off#sthash.u1TIdGqc.dpuf

Sparar 136 miljoner liter vatten per år

Small Girl in the kitchenGävles kommunala bostadsbolag Gavlegårdarna har genomfört ett vattenprojekt med resultatet 136 miljoner liter vatten sparas per år i Gävle. 136 miljoner liter vatten motsvarar ungefär 3000 tankbilar plus släp eller 900 000 badkar.

– Vi är förmodligen unika i landet då vi genomför det här projektet i alla våra fastigheter och det har gett otroliga effekter direkt, säger Håkan Wesström, ansvarig för energifrågorna på Gavlegårdarna.

Det är relativt enkla åtgärder som genomförts. Alla lägenheter har fått nya strålsamlare på köks- och tvättställsblandare, duschen har fått ny slang och duschhandtag som fördelar vattenstrålarna. Alla toaletter har setts över och läckage har åtgärdats.

– Vi hade några radhusområden där förbrukningen av vatten var väldigt hög och vi misstänkte läckage i ledningarna under marken. Det visade sig vara toaletterna som läckte och förbrukningen är nu avsevärt mycket bättre, säger Håkan Wesström.

Det är inte bara vatten som sparas i projektet utan det för med sig flera andra positiva effekter. Användandet av varmvattnet minskas och en stor mängd vatten slipper avloppsrening-något som i sin tur minskar miljöbelastningen.

Gavlegårdarna har ett mål att spara 20 procent energi (el, vatten, fjärrvärme) fram till 2020.
– Förutom att vi sparar vatten har vi även bytt ut vår olja och direktverkande el till fjärrvärme och biobränsle. Det gör att vi ligger långt fram men för att nå målen har vi mycket jobb kvar, säger Håkan Wesström.

Fakta vatten
Globalt sett är endast en procent av jordens vatten drickbart. I Sverige har vi dock gott om vatten av god kvalitet. Det kan därför tyckas onödigt att spara på vattnet. Den ökade användningen av vatten innebär emellertid en ökad miljöpåverkan eftersom en stor del av vattnet värms upp.

Vatten och energi är tätt sammanlänkade och beroende av varandra. Energiproduktion kräver utnyttjande av vattenresurser, särskilt för vattenkraft, kärnkraft och termisk energi. Omvänt används cirka åtta procent av den globala energiproduktionen för att pumpa, behandla och transportera vatten till olika konsumenter.

Duschklockan gör succé

duschklockor_web
Den 17 november släppte Allmännyttans Energisparkampanj en ny film med energiarbetaren Harry Bengtsson. I filmen presenterar han sin uppfinning Duschklockan som hjälper människor att spara energi genom att duscha kortare. För att uppmuntra alla energisparare runt om i landet skänkte vi 1000 duschklockor till de första som mailade in en beställning. Duschklockorna tog slut på bara några få dagar.

– Det förvånar mig inte alls, säger Harry Bengtsson energiarbetare. Människor vill verkligen spara energi och duschklockan är suverän. Här har du ett verktyg som verkligen fungerar i vardagen. Klart att folk vill ha den!

Harry fyllde 50 år häromdagen och fick ytterligare 2000 duschklockor i present att dela ut. Även dessa är nu på väg i posten till energisparare över hela Sverige.

– Bättre present kunde jag inte få, säger Harry. Vi jobbar nu för fullt nu med att packa påsar och få iväg duschklockorna så snabbt det bara går.

Beställ en egen Duschklocka för 30 kronor
Om du inte var en av de första 3000 som lyckades få en kostnadsfri duschklocka så kan du ändå beställa en. Kanske en bra julklapp till energismarta vänner och bekanta!
Vi tar ut en självkostnadsavgift på 30 kronor inklusive moms och porto. Beställ duschklockan här! Faktura följer med leveransen.

Studenter i korridor tävlar om att spara mest energi

LappisCollageDen 15 oktober startar tävlingen Switch off då studenter som bor i korridorer i Stockholm och Göteborg tävlar mot varandra om vem som kan spara mest energi. Fram till den 15 december gäller det att med enkla medel spara så mycket energi som möjligt. Deltagarna i de vinnande korridorerna vinner individuella priser om ekologisk mat till ett värde av 1.000 kronor per person.

Initiativet Student Switch Off är från början brittiskt och drivs där sedan 2006 i korridorboende på över 50 universitet. I Storbritannien har man sett en årlig minskning av energiförbrukningen med sju procent. Tävlingen i Sverige pågår under läsåret 2014/2015 i Stockholm och Göteborg. Totalt deltar 104 korridorer, 22 i Göteborg och 82 i Stockholm. Målet är att spara el och varje korridor har en mätare som läser av och presenterar elförbrukning i realtid. På så sätt kan studenterna hela tiden följa hur de ligger till, både i sin respektive områdes tävling och över hela landet.

Elbesparing handlar om små saker som varken kostar mycket pengar eller tar mycket tid, som att sätta lock på kastrullen, släcka lampan, undvika stand-byläge eller dra ut mobilladdaren. Genom att vända sig till en ung målgrupp som precis flyttat hemifrån hoppas man kunna skapa ett energibeteende som fortsätter även efter tävlingens slut.

Bor du eller någon du känner i någon av de deltagande korridorerna? Då är det hög tidatt anmäla sig till tävlingen.

Läs mer på www.studentswitchoff.org

 

Värmeshow på Kulturnatten i Norrköping

DSC_0324_webOj, vad mycket värme som försvinner ut genom fönstret när man vädrar! Det var en av alla aha-upplevelser som besökarna på värmeshowen kunde få under Kulturnatten i Norrköping i slutet av september.

Ungefär 200-250 personer deltog under showerna som hölls med artisten Omi Omiti på Arbetets museum.
– Kulturnatten i Norrköping är en otroligt härlig dag och kväll, det är fullt med folk ute och stämningen är verkligen på topp. Som allmännyttigt bostadsföretag vill vi vara med och driva utvecklingen mot en mer energieffektiv och klimatsmart stad, därför deltog vi och bjöd på den här värmeshowen, berättar Anna Malmberg på Hyresbostäder.

Efter showen hade besökarna möjlighet att själva bli fotograferade med en värmekamera, något som lockade många att dela sina bilder vidare i sociala nätverk. Det fanns även möjlighet att diskutera energi med Omi Omiti.

Utanför lokalen fanns också bostadsföretagets engagerade Energiambassadörer på plats och delade ut en folder med energispartips. Och självklart bjöds det på fika.

www.hyresbostader.se

 

 

Eskilstunaborna cyklade fram sina egna super-ekologiska smoothies

cykla_wI lördags var det ”Eskilstunadagen” på Parken Zoo och då kunde besökarna cykla fram sin egen smoothie. Den särskilda smoothiescykeln visade hur mycket energi det går åt att använda en köksmixer – med egen benkraft.

Det var Eskilstuna Kommunfastigheter som tillsammans med andra kommunföretag och föreningar ordnade dagen i parken med gratis inträde, karuseller och prova-på-aktiviteter. Ett bra tillfälle att även prata om energispartips tyckte bostadsföretaget.

– 200 smoothies gick åt på nolltid och både mammor, pappor och barn trampade för fullt, berättar Charlotte H. Kindmark på Eskilstuna kommunfastigheter.

De frågade också smoothiestramparna om hur de brukar spara energi  och passade på att tipsa om ”Allmännyttans 10 enklaste energispartips”. De som ville kunde också donera 20 kronor till organisationen Vi Skogen och fick då en duschtimer på köpet.

Regnvatten tog hem priset i bildtävling

VinnareMerethes bild på hur hon tar vara på regnvatten och använder det till tvätt vann första pris i energisparkampanjens bildtävling på Foap.

Tävlingen utlystes i våras på Foap som är en fotoapplikation för mobiltelefoner. Uppdraget var att ladda upp bilder på hur du i din vardag använder eller sparar energi.
– Jag tar vara på regnvattnet och använder det till både tvätt och vattning. Jag tvättar till och med håret med det, skrev Merethe i sitt bidrag som belönades med 100 dollar.

Merethe är 51 år och bor i Halden i Norge. Hon är intresserad av konst, film och natur och gillar att fotografera. Andra bra energispartips tycker hon är att släcka lyset efter sig när man går ut ur ett rum, att vara sparsam med att använda torktumlaren och att sänka temperaturen i sovrummet på natten.

Över 2.000 personer skickade in bilder och deltagarna var från hela världen.

Här är exempel på fler bilder:
bildkollage2

 

Vill du ha fler energispartips? Klicka här

 

Harry kampanjade i Almedalen

Almedalen575

Allmännyttans energisparhjälte Harry Bengtsson gick på onsdagen runt i Visby bland alla almedalsbesökare och försökte få dem att lyssna på hans budskap om att spara energi. Barnen gillade honom skarpt, trots att han gick med ett plakat där det stod att han slutat duscha (långduschar).

Med sig till sin hjälp hade Harry de två praktikanterna Nina Rådström-Oldertz och Therese Rydstedt från SABO. Tillsammans kryssade de fram bland allt folk mellan torgmöten, montrar och tv-sända debattprogram i sina fina overaller. Emellanåt ropade de lite slagord, till exempel: Låt ropen skalla, vattenkokare åt alla! Men framför allt pratade de med folk om att spara energi. De frågade efter fler bra tips och så delade de ut de fina kampanjknapparna. När de kom fram till självaste parken i Almedalen försökte sig Harry även på ett litet almedalstal men då var det inte så många som lyssnade.

Men några som var väldigt intresserade av Harry var barnen. Vid flera tillfällen var det barn som kände igen Harry och de sprang fram till honom och ville bli fotograferade. En pojke ville till och med ha hans autograf. De sa att Harry var deras hjälte och att han var cool. Harry blev så glad, ja, nästan lite generad.

– Det är ju barnen som är framtiden så det här känns väldigt bra och det är fantastiskt att de känner igen mig eftersom jag mest finns på internet, sa Harry Bengtsson.

autograf

barnen575

kampanjbild_collage575

 

 

 

Switch off – tävling för studenter

Lightswitch_575Det tas många initiativ för att minska energianvändningen. Ett exempel är ”Student Switch Off” som funnits länge i Storbritannien men som nu ligger i startgroparna för att komma igång bland studenter även här i Sverige.

Precis som Allmännyttans energisparkampanj så syftar även Student Switch Off till att ändra vårt beteende när det gäller energianvändning för att minska koldioxidutsläppen. Och nu med fokus på studenter som bor i korridor och deras elanvändning.

Under läsåren 2014-2016 kommer tävlingen att pågå i fem EU-länder parallellt. Här i Sverige projektleds tävlingen av Studentbostadsföretagen. För att skapa ett incitament och få studenterna att begränsa framförallt sin elförbrukning har Student Switch Off utformats som en tävling på olika nivåer mellan studenter som bor i studentkorridorer. Mätare kommer att installeras och fina priser utlovas, till exempel i form av hyresrabatter. Det kommer också att bli fototävlingar och frågetävlingar.

Erica Sjölin som är medlemsansvarig på Studentbostadsföretagen berättar att tävlingen kommer att starta i oktober och att två studentbostadsföretag, ett i Stockholm och ett i Göteborg kommer att delta vilket gör att man kommer att nå cirka 3.000 studenter.

– Vi hoppas att fler studentbostadsföretag hakar på efter de två första ”pilotåren”. Det här med energibesparing är ju de flesta studenter intresserade av och vi tror att det kan vara varumärkesstärkande såväl som kostnadsbesparande för bostadsföretagen att vara med, säger Erica Sjölin.

Så om du själv eller någon du känner bor i studentkorridor – håll utkik efter tävlingen Switch off i höst!

www.studentbostadsforetagen.se