Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Glödlampan på väg att fasas ut

Glödlampor ger ganska lite ljus i förhållande till den el de drar. I en glödlampa omvandlas endast 10 procent av energin till ljus, medan resten blir till värme. Därför fasar nu alla EU-länder ut glödlampan.

Det blir inget dramatiskt förbud utan utfasningen sker i flera steg. De lampor som finns i butik får fortfarande säljas och användas i hemmen tills de tar slut. Idag finns många energisnåla alternativ till de glödlampor som fasas ut och förbjuds. Nya energismarta produkter utvecklas hela tiden, så det finns mycket att välja på.

Tidtabell för utfasningen
September 2012:  Förbud mot klara 40, 25 och 15 watts glödlampor
September 2013:  Skärpta krav på lågenergilampor och halogenlampor
September 2016:  Skärpta krav på halogenlampor
Sedan 2009 är matta och klara 100 watts glödlampor förbjudna, 2010 kom förbud mot klara 75 watts glödlampor och 2011 kom förbud mot klara 60 watts glödlampor.

Vad ska jag välja för lampa istället?

Lågenergilampor
Idag är lågenergilampor det alternativ som sparar mest energi och är mest ekonomiskt. De håller upp till tio gånger så länge som en glödlampa, men passar inte överallt.

Halogenlampor
Halogenlampor  håller tre gånger så länge som en glödlampa och har liknande egenskaper när det gäller till exempel färgtemperatur.

Lysdiodslampor (LED)
På sikt förväntas LED-lampor bli det mest energieffektiva alternativet. De håller upp till 25 000 timmar. Man räknar med att det år 2020 kommer att finnas lysdiodslampor för alla belysningsbehov i hemmet.

Fakta från Energimyndigheten