Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Hyresgäster som tvättar smart får sänkt hyra

Allmännyttiga ÖBO har i stadsdelen Oxhagen infört ett nytt debiteringssystem i tvättstugan som gör att de boende kan sänka sin hyra om de tvättar och torkar sin tvätt smartare. – Vi tror att detta är rätt väg att gå. Hyresgästen betalar för sin egen förbrukning och kan spara genom att inte använda torkskåpet i onödan. Det är en stor energitjuv som vi kan få bukt med och det vinner vi alla på, säger Linus Larsson, miljöchef på ÖBO.

Tvättstugorna i Oxhagen är utrustade med moderna och energisnåla maskiner. När hyresgästen ska tvätta öppnar hen tvättstugan med en tagg och då läses elmätaren automatiskt av. När tvättiden är slut sker en ny avläsning. På så sätt får man fram tvättkostnaden för en specifik hyresgäst. Kostnaden betalas sedan via hyresavin. Men först har alla hyresgäster fått en sänkning av sin hyra som motsvarar kostnaden för en normal tvättförbrukning baserat på lägenhetens storlek. Hyressänkningen blir 1 krona per kvadratmeter och månad. Det innebär att en lägenhet på 70 kvadratmeter får en sänkning med 70 kr per månad. På så sätt betalar var och en endast för sin egen förbrukning.

Bostadsföretaget menar att detta är ett mer rättvist system och att det borde fungera som en morot för var och en att spara. Särskilt när det gäller användning av torkskåpet finns det stor potential att spara pengar och energi om man drar ned detta till ett minimum. ÖBO tror att det nya betalsystemet kommer att leda till att trycket på tvättstugorna minskar, vilket betyder att fler hyresgäster får chansen att hitta en bra tvättid.

När det nya systemet körts en tid ska ÖBO, tillsammans med Hyresgästföreningen, göra en utvärdering och se om de behöver justera systemet. Tanken är sedan att införa debitering i fler bostadsområden under senhösten.

www.obo.se