Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

I Olofström anlitas femteklassare som konsulter vid bygge av solfångare

Femteklassare i Olofström Foto: Jennie Persson, Olofströmshus

Allmännyttiga Olofströmshus inleder idag ett unikt miljöprojekt med några av kommunens femteklasser, även kallat minikonsulterna. Här kommer eleverna få vara med och bygga och konstruera en solfångaranläggning som sedan ska värma vattnet till ett av kommunens äldreboende som ligger i en av Olofströmshus fastigheter.

Syftet med projektet är att öka miljömedvetenheten hos barnen och visa att faktiskt alla kan vara med och påverka, både med små och stora medel genom ändrat beteende, alternativa energikällor och renhållning.

De tre femteklasserna kommer att delas upp i grupper så att några är med i verkstaden och fysiskt bygger och konstruerar solfångarna tillsammans med bostadsföretagets energiansvarige Roger Karlsson. Den andra gruppen stannar kvar i klassrummet, där de tillsammans med utsända representanter från Olofströmshus på olika sätt jobbar med olika miljö- och energifrågor.

Materialet eleverna kommer utgå ifrån är bland annat kampanjmaterialet till energisparkampanjen ”Håll med om att det inte håller” och från bostadsföretagets egen tidning Easy Living. Information kommer även att hämtas från webben och andra källor och likaså från det som ligger till grund för bostadsföretagets miljödiplomering.

– Det här är ett oerhört spännande projekt som verkligen ligger i tiden. Och det känns så bra att också kunna följa ett av Olofströms kommuns mål ”Barnen i centrum”, säger Magnus Lindahl, VD på Olofströmshus och fortsätter:

– Projektet startar här nu i april och håller på fram till skolan slutar i juni. Vi hoppas och tror mycket på det här projektet och ser verkligen fram emot vad barnen kan lära oss och vad vi kan utveckla tillsammans. Vi arbetar hela tiden efter en devis och det är: ”Var rädd om vårt jordklot – vi har bara ett”, avslutar Lindahl.

www.olofstromshus.se