Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Lätt att spara energi i tvättstugan

Vi ägnar allt mindre tid åt att tvätta våra kläder, samtidigt som vi tvättar allt oftare. Det som kvinnorna på 50-talet ägnade större delen av helgen åt, lägger vi numera bara en timme i veckan på. Men lättheten och snabbheten har gjort att många plagg tvättas utan att det behövs. 

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) spenderar varje vuxen svensk bara 11 minuter per dygn åt att tvätta. Men det bety­der inte att vi tvättar mindre – tvärtom. Det har blivit enklare och snabbare att tvätta och den tid som kläderna tvättas kräver inte någon större arbetsinsats när det är maskinerna som gör jobbet. Alltså blir det lätt att kläder slinker med i tvätten utan att de egentligen behöver tvättas.

Vid Linköpings universitet genomförs just nu en studie om hushåll och deras tvättvanor.
– Preliminära resultat visar att en del hushåll vet inte, eller orkar inte hitta alternativ till, vad de ska göra av kläder som är använda och kanske skulle gå att använda igen. Det är då lätt att dessa kläder hamnar i tvättkorgen. Vi har även resultat som visar att kläder tvättas för att vi gillar hur de känns och doftar efter en tur i maskin och tumlare, säger Mia Fagrell som forskar i tvättvanor vid Linköpings universitet.

Tvättmaskinen har alltså blivit ett sätt att hantera kläder som man annars inte riktigt vet vad man ska göra av. Om man tänker energismart borde man istället hänga ut och vädra kläder som man bara använt en gång, och tvätta bort fläckar för hand istället för att tvätta hela plagget.

Om man vill spara energi och dessutom värna om miljön, finns det mycket man kan göra i tvättstugan. Här kommer några energispartips för tvättstugan som gör skillnad:

  • Tvätta med full maskin
  • Tvätta inte i för hög temperatur
  • Torkskåpet är en stor energitjuv
  • Lufttorka tvätten – det är mest energisnålt

Läs alla våra energispartips rum för rum här