Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

”Minikonsulter” i Olofström byggde solfångare

Tisdagen den 11 juni invigdes – i strålande solsken – solfångaranläggningen på äldreboendet Jemsegården i Jämshög. Solfångarna, som byggts av femteklassare från tre skolor i Olofström, är resultatet av ett projekt initierat av allmännyttiga Olofströmshus.

Drygt 80 elever från tre klasser i årskurs 4 och 5 i Olofström, så kallade minikonsulter, har under våren arbetat med att konstruera solfångare som skulle förse äldreboende Jemsegården i Jämshög med varmvatten. Sju tisdagar i rad har minikonsulterna också jobbat med olika energiteman i klassrummen. Till sin hjälp har de haft SABOs kampanjmaterial som finns på webbplatsen allmännyttan.se.

– Vi har använt oss av materialet och eleverna har spelat spelet ”Energiarbetarna”. Men de har också kommit med många egna idéer och infallsvinklar, berättar Magnus Lindahl, vd på Olofströmshus.

Bland annat har eleverna gjort bildspel om energibesparingar och skrivit en egen sång som framfördes vid invigningen. Skolornas lärare och rektorer har också varit väldigt engagerade i energiprojektet.

Arbetet med minikonsulterna har varit givande och roligt tycker Magnus Lindahl, och framhåller vetgirigheten hos eleverna som en inspirationskälla.

– Med 80 fjärde- och femteklassare runt om sig har det varit full rulle. Då får man veta att man lever. Och de kan så mycket, eftersom de ställer frågor hela tiden. Vi lär oss otroligt mycket av barnen. De tänker verkligen utanför ramarna, säger Magnus Lindahl.

På invigningsdagen fick bostadsbolagets äldre hyresgäster mingla med ortens unga. De boende på äldreboendet visade stor nyfikenhet och förbluffades över att tingestarna på taket skulle göra vattnet i kranarna varmt.

– Det här var ett roligt sätt att genomföra projektet på och det blev en fantastisk dag, avslutar Magnus Lindahl.