Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Minskad energiförbrukning och fler lediga tvätttider i Örebro

I våras införde Örebrobostäder ett nytt debiteringssystem i tvättstugorna som innebar att de boende sänker sin hyra om de tvättar och torkar sin tvätt smartare. Nu har företaget utvärderat hur det har gått – resultatet är 35 procent lägre energiförbrukning i dessa tvättstugor och fler lediga tvättider. Något både hyresgästerna och bostadsföretaget alltså kan glädjas åt. Systemet planeras nu att införas i fler stadsdelar.

ÖrebroBostäder deltar i Allmännyttans energisparkampanj och vill tillsammans med sina hyresgäster sänka energiförbrukningen. Företaget har tidigare konstaterat att en av de stora energitjuvarna i fastigheterna är tvättstugorna.

Den utvärdering som ÖBO nu gjort tillsammans med Hyresgästföreningen, visar tydligt att införandet av så kallade betaltvättstugor varit positivt. De kan se en kraftig sänkning av elförbrukningen. Den stora majoriteten av hyresgästerna är också nöjda eller mycket nöjda med förändringen. Det har blivit lättare att boka en tvättid och hyressänkningen har räckt till med god marginal. Dessutom betalar hyresgästerna nu bara för sitt eget tvättande och inte för grannens slöseri. Förtjänsten för ÖBO är en minskad belastning i tvättstugorna och ett ökat antal lediga tvättider som i sin tur ger ett minskat slitage och underhåll i tvättstugorna.

Läs även en tidigare nyhet om detta