Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Nyinflyttade får hjälp till hållbara vanor

soffanBostäder och lokaler står för nära 35 procent av energianvändningen i Sverige. Vår livsstil och våra vanor påverkar mer än vi tror. Genom att inspirera och informera människor när de är mottagliga för förändring, till exempel vid en flytt, är chansen större att skapa nya hållbara vanor. Därför tas nu en interaktiv utbildning fram som riktar sig till nyinflyttade hyresgäster.

Projektet leds av Interactive Institute Swedish ICT i samarbete med bland annat två allmännyttiga bostadsföretag; Eskilstuna Kommunfastigheter och Bostads AB Mimer i Västerås.

Målet med projektet är att uppnå en energibesparing på 20 procent, vilket gynnar både hyresgästerna och miljön. Det är viktigt att minska energianvändningen i landets byggnader för att uppnå de nationella miljömålen. Ny energieffektiv teknik kan ge en viss besparing, men ändrar man dessutom beteende och skapar hållbara vanor kan energianvändningen minska ytterligare.

– Vi vill kunna förmedla till människor att deras eget beteende är viktigt och att de nu har stora möjligheter att etablera hållbara vanor, Säger Cecilia Katzeff, forskningsledare på Interactive Institute Swedish ICT och adjungerad professor i hållbar interaktionsdesign på KTH.

I projektet får hyresgästerna en återkoppling på den egna elanvändningen för varje apparat och kan på så sätt lägga grunden för nya hållbara vanor. Projektet bygger på tidigare forskningsresultat från Interactive Institute och blir en naturlig fortsättning på Allmännyttans Energisparkampanj.

Eskilstuna Kommunfastigheter AB och Bostads AB Mimer deltar aktivt genom att utbilda sina fastighetsskötare och bovärdar, som i sin tur ser till att de nyinflyttade får ta del av den interaktiva utbildningen. Under det första året kommer 100 nyinflyttade hyresgäster i Eskilstuna och Västerås att få ta del av utbildningen.

Interactive Institute leder projektet. SABO, Eskilstuna kommunfastigheter AB, Bostads AB Mimer, Länsstyrelsens Södermanlands län och Västmanlands län deltar också aktivt i projektet. Projektet finansieras av Energimyndigheten och deltagande partners.