Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Tvättmaskiner och torktumlare demonstrerar för en bättre värld

En solig lördag i maj mötte Västeråsborna ett mycket speciellt demonstrationståg på ett torg mitt i stan. Det var tvättmaskiner och torktumlare som demonstrerade med plakat och slagord mot orättvisorna i tvätt-stugorna; de vill slippa halvfulla maskiner, överdosering av tvättmedel och för varma program.

Aktiviteten är en del i Allmännyttans energisparkampanj, som Bostads AB Mimer deltar i. Just nu har kampanjen fokus på tvättstugor och hur man med enkla medel kan minska energiförbrukningen i samband med att man tvättar och torkar sina kläder. Och detta är ett budskap som bostadsföretaget ville nå ut med på detta lite annorlunda sätt.

– Det finns mycket som du och jag kan göra för att tvätta mer miljösmart, säger Anna Wadsten, miljösamordnare på Mimer. Det är inte ett dugg krångligare att oftare vädra kläderna i stället för att tvätta dem, se till att fylla maskinen ordentligt när du tvättar eller att hoppa över förtvätten. Det gäller bara att tänka till litegrann och då har du snabbt skaffat nya, goda tvättvanor, säger Anna Wadsten.

Det tvättas också onödigt mycket idag, vilket påverkar miljön negativt. Det som kvinnorna på 50-talet ägnade större delen av helgen åt, lägger vi numera bara en timme i veckan på. Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) spenderar varje vuxen svensk bara 11 minuter per dygn åt att tvätta. Men det bety­der inte att vi tvättar mindre – tvärtom. Det har blivit enklare och snabbare att tvätta och den tid som kläderna tvättas kräver inte någon större arbetsinsats när det är maskinerna som gör jobbet.

Läs mer om alla energispartips här.

www.mimer.se