Energispartips — Så här sparar du energi i hemmet —

Energispartips som lista

Du är i:

Klicka på plus (+) för energispartips
 • +
  X

  HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN

  Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten kan det gå åt över 100 liter vatten! Använd istället balja eller diskpropp.

  Räkneexempel Genom att inte diska under rinnande vatten kan du spara 50 l varje gång du diskar, vilket kan innebära 15 m³ per år. 15 m³ varmvatten kräver nästan 700 kWh värmas upp.

  +
  X

  Kör med din diskmaskin på smartaste sätt

  Har du diskmaskin? Grattis du sparar redan från början både energi och vatten. Men se till att köra den med full maskin och kör den på det program som använder minst energi – och ECO-program.

  Räkneexempel En diskmaskin använder ungefär 10 liter vatten och 1 kWh för varje disk. Kan du köra diskmaskinen varannan dag i stället för varje? Då sparar du ungefär 180 kWh el och 1,8 m³ vatten om året!

  +
  X

  SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN

  Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan.

  Räkneexempel Du kan spara över 30 procent energi med locket på. Det är sannolikt att du kokar upp över 1 m³ vatten om året i dina kastruller (i genomsnitt över 3 liter om dagen). Genom att använda lock kan du då spara ungefär 60 kWh el om året.

  +
  X

  ANPASSA KASTRULLENS STORLEK TILL PLATTAN

  Har du inte induktionshäll. Då kan det vara extra klokt att se över dina kastruller och stekpannor. Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.

  Räkneexempel Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent. Du kan spara 50–100 kWh/år genom att säkerställa att din köksutrustning passar spisen.

  +
  X

  Utnyttja eftervärme från spis och ugn

  Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm.

  Räkneexempel Ett hushåll kan använda ungefär 300–500 kWh/år för matlagning med spis/ugn. Tiden som den använder energi kan sannolikt minskas med 20 % genom att stänga av i förtid. Det ger en besparing om 60–100 kWh/år.

  +
  X

  STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL OCH FRYS

  I kylen rekommenderar livsmedelverket +4 grader och i frysen –18 grader. Tänk på att många grönsaker inte trivs i +4 grader (exempelvis tomater, gurka och banan), så du kan ha varmare temperatur om du bara har grönsaker. Håll koll genom att sätta in en termometer. 

  Räkneexempel För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent. En kyl/frys använder vanligen 150–250 kWh/år. Så om du kan höja temperaturen 3 grader så kan du sannolikt spara 30 kWh/år.

  +
  X

  FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM

  Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken.

  Räkneexempel En "isig" frys kan använda 30–50 kWh mer om året, jämfört med en avfrostad.

  +
  X

  TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR MICRON

  Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.

  Räkneexempel Slutar du använda mikron ungefär var tredje dag för att tina mat och låter maten kallna innan den åker in i kylen lika ofta så kan du spara 10–15 kWh/år.

  +
  X

  ANVÄND MICRON FÖR SMÅ PORTIONER

  Det är energismart att använda mikrovågsugnen när man vill värma små portioner mat istället för att värma dem i ugnen. 

  Räkneexempel Om du värmer mat i ugn ungefär var tredje dag och istället börja använda mikron så kan du spara 40–50 kWh/år (självklart låter du fryst mat tina innan du värmer den).

  +
  X

  STÄNG AV KAFFEBRYGGAREN

  Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.

  Räkneexempel Får kaffebryggaren stå på en timme eller två efter att kaffet bryggts färdigt? Sluta med det så sparar du 15–25 kWh/år.

  +
  X

  KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKARE ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN

  Om du inte har induktionsspis är det smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen. Och kanske behöver du inte alltid kokande vatten? Om du värmer vatten till 80 grader istället för 100 grader så sparar du 30–40 procent energi till! 

  Räkneexempel Kan du ersätta cirka 2 liter vattenkokning i kastrull med vattenkokare varje dag så sparar du 40–50 kWh/år och om du inte alltid värmer vattnet till 100 grader så sparar du 10–15 kWh till.

 • +
  X

  DUSCHA SNABBT OCH EFFEKTIVT ISTÄLLET FÖR ATT BADA I BADKARET

  Genomsnittssvensken gör av med ungefär 100–200 liter vatten per dygn. Ungefär en tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha. 

  Räkneexempel En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska energianvändningen för varmvattnet med 500 kWh/år per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden!

  +
  X

  Tipsa värden om droppande kranar

  En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!

  +
  X

  Tipsa värden om läckande toaletter

  I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!

  +
  X

  ANVÄND INTE HANDDUKSTORK OCH GOLVVÄRME I ONÖDAN

  Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. Har du en golvvärme i badrummet? Fundera om och när du verkligen behöver den golvvärmen och vilken temperatur du valt. Golvvärme är en av de största energitjuvarna i flerbostadshus! 

  Räkneexempel En handdukstork står ofta på i onödan och använder då ofta 500 kWh/år. Här kan du spara massvis med energi! Golvvärmen står ofta på i onödan och använder då ofta 1000 kWh/år. Här kan du spara massvis med energi!

  +
  X

  STÄNG AV VATTNET NÄR DU BORSTAR TÄNDERNA

  Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

 • +
  X

  STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE

  När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi.

  Räkneexempel Du kan sannolikt spara 400–600 kWh/år genom minskad standby-användning.

  +
  X

  Använd datorn energismart

  Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande, där kan du ofta även välja att köra datorn för bästa energieffektivitet. Men bäst är såklart att stänga av den helt och inte låta sladden sitta i för din bärbara i onödan. 

  Räkneexempel Kan du minska tiden en dator står igång i onödan med 2 timmar om dagen så sparar du drygt 100 kWh/år för en stationär dator och drygt 40 kWh/år för en bärbar.

  +
  X

  ORDNA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH BARNENS ALLA LEKSAKER

  Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.

  +
  X

  MED LÄGRE TEMPERATUR SOVER DU BÄTTRE

  Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort. Du sänker enkelt värmen genom att använda vredet/termostaten på elementet i det rum som du vill sänka temperaturen för. 

  Räkneexempel För varje grad som du sänker värmen kan du minska energianvändningen med fem till tio procent. Gör du det i sovrummet kan du spara 100–300 kWh/år per bostad.

  +
  X

  BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LEDBELYSNING

  Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

  +
  X

  SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

  Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!

  +
  X

  PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

  Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet. Det kan i sin tur innebära att du upplever rum eller bostad som onödigt kalla, vilket i sin tur kan leda till klagomål som gör att hyresvärden höjer värmen för alla bostäder i huset. Helt i onödan! 

  Räkneexempel För varje grad som värmen höjs i onödan kan energianvändningen öka med fem till tio procent. Görs det för hela din bostad kan energianvändningen öka med 400–600 kWh/år per bostad.

  +
  X

  VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

  Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.

  Räkneexempel Har du fönster på glänt hela tiden, även när det inte är sommar? Då kan energianvändningen för värme öka med 400–600 kWh/år per bostad.

  +
  X

  UNDVIK DRAG FRÅN FÖNSTREN

  Räkneexempel Otäta fönster kan öka energianvändningen med 200–300 kWh/år per bostad.

 • +
  X

  TORKSKÅPET ÄR EN STOR ENERGITJUV

  Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.

  Räkneexempel Ett torkskåp i en tvättstuga kan använda 5 000 kWh/år. Med dagens energipris innebär det över 15 000 kronor!

  +
  X

  TVÄTTA MED FULL MASKIN

  Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.

  +
  X

  TVÄTTA INTE I FÖR HÖG TEMPERATUR

  Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

  +
  X

  TA ANSVAR FÖR TRAPPHUSET

  Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Och släck om det står och lyser i onödan. Om fönstren i trapphusen är öppna stäng dem. Använd inte hissen om du inte behöver.

  +
  X

  Undvik torktumlaren

  Att torktumla tvätten känns kanske bekvämt men sliter på dina kläder och använder mycket energi. Försök lufttorka dina kläder i stället, helst utomhus annars i ett väl ventilerat utrymme. 

  Räkneexempel Varje gång du använder torktumlare använder du 2–8 kWh. Har du tidigare använt torktumlaren 3 gånger i veckan och kan minska detta till 3 gånger i månaden? Då kan du spara 500–700 kWh/år!

 • +
  X

  STÄNG AV MED STRÖMBRYTAREN ISTÄLLET FÖR MED FJÄRRKONTROLL

  Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.

  Räkneexempel Du kan sannolikt spara 400–600 kWh/år genom minskad standby-användning.

  +
  X

  VÄLJ ENERGIEFFEKTIVA ALTERNATIV NÄR DU KÖPER ELEKTRONIK

  Behöver du en ny tv eller kanske en ny datorskärm? Titta på energimärkningen och välj ett energieffektivt alternativ. Naturskyddsföreningen har listat de mest energieffektiva tv-apparaterna på toptensverige.se. Där hittar du även energismarta kylar, lampor, fönster, torktumlare och tvättmaskiner. 

  Räkneexempel Genom att välja en mer energieffektiv TV och/eller bildskärm så kan du minska din energianvändning för dem med 20–50 %. Det kan innebära 20–30 kWh/år.

  +
  X

  SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

  Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! 

  Räkneexempel Sannolikt använder du idag 150–300 kWh/år till din belysning. Kan du minska den tända tiden med 20%? Då sparar du 30–60 kWh/år.

  +
  X

  BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LED-BELYSNING

  Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

  +
  X

  VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

  Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ner.

  +
  X

  DRA FÖR GARDINER OCH PERSIENNER PÅ NATTEN

  Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. Anmäl alla fönster och dörrar som drar kallt till hyresvärden.

  +
  X

  PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

  Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffan eller har långa gardiner framför elementet.

  +
  X

  FÅ KOLL PÅ ENERGIFÖRBRUKNINGEN

  I många kommuner kan du låna en elmätare av kommunens energirådgivare eller på biblioteket och kolla vilka el-apparater som slukar mest ström.

  +
  X

  KOLLA TÄTNINGSLISTERNA RUNT DÖRRAR OCH FÖNSTER

  Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

  +
  X

  STÄNG INTE VÄDRINGSLUCKOR OCH VENTILER

  Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger.

Kök

HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN

HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN

Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten kan det gå åt över 100 liter vatten! Använd istället balja eller diskpropp.

Räkneexempel Genom att inte diska under rinnande vatten kan du spara 50 l varje gång du diskar, vilket kan innebära 15 m³ per år. 15 m³ varmvatten kräver nästan 700 kWh värmas upp.

Kör med din diskmaskin på smartaste sätt

Kör med din diskmaskin på smartaste sätt

Har du diskmaskin? Grattis du sparar redan från början både energi och vatten. Men se till att köra den med full maskin och kör den på det program som använder minst energi – och ECO-program.

Räkneexempel En diskmaskin använder ungefär 10 liter vatten och 1 kWh för varje disk. Kan du köra diskmaskinen varannan dag i stället för varje? Då sparar du ungefär 180 kWh el och 1,8 m³ vatten om året!


SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN

SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN

Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan.

Räkneexempel Du kan spara över 30 procent energi med locket på. Det är sannolikt att du kokar upp över 1 m³ vatten om året i dina kastruller (i genomsnitt över 3 liter om dagen). Genom att använda lock kan du då spara ungefär 60 kWh el om året.

ANPASSA KASTRULLENS STORLEK TILL PLATTAN

ANPASSA KASTRULLENS STORLEK TILL PLATTAN

Har du inte induktionshäll. Då kan det vara extra klokt att se över dina kastruller och stekpannor. Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.

Räkneexempel Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent. Du kan spara 50–100 kWh/år genom att säkerställa att din köksutrustning passar spisen.


Utnyttja eftervärme från spis och ugn

Utnyttja eftervärme från spis och ugn

Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm.

Räkneexempel Ett hushåll kan använda ungefär 300–500 kWh/år för matlagning med spis/ugn. Tiden som den använder energi kan sannolikt minskas med 20 % genom att stänga av i förtid. Det ger en besparing om 60–100 kWh/år.

STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL OCH FRYS

STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL OCH FRYS

I kylen rekommenderar livsmedelverket +4 grader och i frysen –18 grader. Tänk på att många grönsaker inte trivs i +4 grader (exempelvis tomater, gurka och banan), så du kan ha varmare temperatur om du bara har grönsaker. Håll koll genom att sätta in en termometer. 

Räkneexempel För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent. En kyl/frys använder vanligen 150–250 kWh/år. Så om du kan höja temperaturen 3 grader så kan du sannolikt spara 30 kWh/år.


FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM

FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM

Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken.

Räkneexempel En "isig" frys kan använda 30–50 kWh mer om året, jämfört med en avfrostad.

TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR MICRON

TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR MICRON

Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.

Räkneexempel Slutar du använda mikron ungefär var tredje dag för att tina mat och låter maten kallna innan den åker in i kylen lika ofta så kan du spara 10–15 kWh/år.


ANVÄND MICRON FÖR SMÅ PORTIONER

ANVÄND MICRON FÖR SMÅ PORTIONER

Det är energismart att använda mikrovågsugnen när man vill värma små portioner mat istället för att värma dem i ugnen. 

Räkneexempel Om du värmer mat i ugn ungefär var tredje dag och istället börja använda mikron så kan du spara 40–50 kWh/år (självklart låter du fryst mat tina innan du värmer den).

STÄNG AV KAFFEBRYGGAREN

STÄNG AV KAFFEBRYGGAREN

Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.

Räkneexempel Får kaffebryggaren stå på en timme eller två efter att kaffet bryggts färdigt? Sluta med det så sparar du 15–25 kWh/år.


KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKARE ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN

KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKARE ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN

Om du inte har induktionsspis är det smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen. Och kanske behöver du inte alltid kokande vatten? Om du värmer vatten till 80 grader istället för 100 grader så sparar du 30–40 procent energi till! 

Räkneexempel Kan du ersätta cirka 2 liter vattenkokning i kastrull med vattenkokare varje dag så sparar du 40–50 kWh/år och om du inte alltid värmer vattnet till 100 grader så sparar du 10–15 kWh till.

Badrum

DUSCHA SNABBT OCH EFFEKTIVT ISTÄLLET FÖR ATT BADA I BADKARET

DUSCHA SNABBT OCH EFFEKTIVT ISTÄLLET FÖR ATT BADA I BADKARET

Genomsnittssvensken gör av med ungefär 100–200 liter vatten per dygn. Ungefär en tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha. 

Räkneexempel En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska energianvändningen för varmvattnet med 500 kWh/år per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden!

Tipsa värden om droppande kranar

Tipsa värden om droppande kranar

En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!


Tipsa värden om läckande toaletter

Tipsa värden om läckande toaletter

I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!

ANVÄND INTE HANDDUKSTORK OCH GOLVVÄRME I ONÖDAN

ANVÄND INTE HANDDUKSTORK OCH GOLVVÄRME I ONÖDAN

Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. Har du en golvvärme i badrummet? Fundera om och när du verkligen behöver den golvvärmen och vilken temperatur du valt. Golvvärme är en av de största energitjuvarna i flerbostadshus! 

Räkneexempel En handdukstork står ofta på i onödan och använder då ofta 500 kWh/år. Här kan du spara massvis med energi! Golvvärmen står ofta på i onödan och använder då ofta 1000 kWh/år. Här kan du spara massvis med energi!


STÄNG AV VATTNET NÄR DU BORSTAR TÄNDERNA

STÄNG AV VATTNET NÄR DU BORSTAR TÄNDERNA

Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

Sovrum

STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE

STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE

När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi.

Räkneexempel Du kan sannolikt spara 400–600 kWh/år genom minskad standby-användning.

Använd datorn energismart

Använd datorn energismart

Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande, där kan du ofta även välja att köra datorn för bästa energieffektivitet. Men bäst är såklart att stänga av den helt och inte låta sladden sitta i för din bärbara i onödan. 

Räkneexempel Kan du minska tiden en dator står igång i onödan med 2 timmar om dagen så sparar du drygt 100 kWh/år för en stationär dator och drygt 40 kWh/år för en bärbar.


ORDNA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH BARNENS ALLA LEKSAKER

ORDNA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH BARNENS ALLA LEKSAKER

Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.

MED LÄGRE TEMPERATUR SOVER DU BÄTTRE

MED LÄGRE TEMPERATUR SOVER DU BÄTTRE

Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort. Du sänker enkelt värmen genom att använda vredet/termostaten på elementet i det rum som du vill sänka temperaturen för. 

Räkneexempel För varje grad som du sänker värmen kan du minska energianvändningen med fem till tio procent. Gör du det i sovrummet kan du spara 100–300 kWh/år per bostad.


BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LEDBELYSNING

BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LEDBELYSNING

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!


PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet. Det kan i sin tur innebära att du upplever rum eller bostad som onödigt kalla, vilket i sin tur kan leda till klagomål som gör att hyresvärden höjer värmen för alla bostäder i huset. Helt i onödan! 

Räkneexempel För varje grad som värmen höjs i onödan kan energianvändningen öka med fem till tio procent. Görs det för hela din bostad kan energianvändningen öka med 400–600 kWh/år per bostad.

VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.

Räkneexempel Har du fönster på glänt hela tiden, även när det inte är sommar? Då kan energianvändningen för värme öka med 400–600 kWh/år per bostad.


UNDVIK DRAG FRÅN FÖNSTREN

UNDVIK DRAG FRÅN FÖNSTREN

Räkneexempel Otäta fönster kan öka energianvändningen med 200–300 kWh/år per bostad.

Tvättstuga

TORKSKÅPET ÄR EN STOR ENERGITJUV

TORKSKÅPET ÄR EN STOR ENERGITJUV

Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.

Räkneexempel Ett torkskåp i en tvättstuga kan använda 5 000 kWh/år. Med dagens energipris innebär det över 15 000 kronor!

TVÄTTA MED FULL MASKIN

TVÄTTA MED FULL MASKIN

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.


TVÄTTA INTE I FÖR HÖG TEMPERATUR

TVÄTTA INTE I FÖR HÖG TEMPERATUR

Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

TA ANSVAR FÖR TRAPPHUSET

TA ANSVAR FÖR TRAPPHUSET

Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Och släck om det står och lyser i onödan. Om fönstren i trapphusen är öppna stäng dem. Använd inte hissen om du inte behöver.


Undvik torktumlaren

Undvik torktumlaren

Att torktumla tvätten känns kanske bekvämt men sliter på dina kläder och använder mycket energi. Försök lufttorka dina kläder i stället, helst utomhus annars i ett väl ventilerat utrymme. 

Räkneexempel Varje gång du använder torktumlare använder du 2–8 kWh. Har du tidigare använt torktumlaren 3 gånger i veckan och kan minska detta till 3 gånger i månaden? Då kan du spara 500–700 kWh/år!

Vardagsrum

STÄNG AV MED STRÖMBRYTAREN ISTÄLLET FÖR MED FJÄRRKONTROLL

STÄNG AV MED STRÖMBRYTAREN ISTÄLLET FÖR MED FJÄRRKONTROLL

Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.

Räkneexempel Du kan sannolikt spara 400–600 kWh/år genom minskad standby-användning.

VÄLJ ENERGIEFFEKTIVA ALTERNATIV NÄR DU KÖPER ELEKTRONIK

VÄLJ ENERGIEFFEKTIVA ALTERNATIV NÄR DU KÖPER ELEKTRONIK

Behöver du en ny tv eller kanske en ny datorskärm? Titta på energimärkningen och välj ett energieffektivt alternativ. Naturskyddsföreningen har listat de mest energieffektiva tv-apparaterna på toptensverige.se. Där hittar du även energismarta kylar, lampor, fönster, torktumlare och tvättmaskiner. 

Räkneexempel Genom att välja en mer energieffektiv TV och/eller bildskärm så kan du minska din energianvändning för dem med 20–50 %. Det kan innebära 20–30 kWh/år.


SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! 

Räkneexempel Sannolikt använder du idag 150–300 kWh/år till din belysning. Kan du minska den tända tiden med 20%? Då sparar du 30–60 kWh/år.

BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LED-BELYSNING

BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LED-BELYSNING

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.


VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ner.

DRA FÖR GARDINER OCH PERSIENNER PÅ NATTEN

DRA FÖR GARDINER OCH PERSIENNER PÅ NATTEN

Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. Anmäl alla fönster och dörrar som drar kallt till hyresvärden.


PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffan eller har långa gardiner framför elementet.

FÅ KOLL PÅ ENERGIFÖRBRUKNINGEN

FÅ KOLL PÅ ENERGIFÖRBRUKNINGEN

I många kommuner kan du låna en elmätare av kommunens energirådgivare eller på biblioteket och kolla vilka el-apparater som slukar mest ström.


KOLLA TÄTNINGSLISTERNA RUNT DÖRRAR OCH FÖNSTER

KOLLA TÄTNINGSLISTERNA RUNT DÖRRAR OCH FÖNSTER

Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

STÄNG INTE VÄDRINGSLUCKOR OCH VENTILER

STÄNG INTE VÄDRINGSLUCKOR OCH VENTILER

Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger.


Tack Naturskyddsföreningen och Energimyndigheten för att ni hjälpt oss med tipsen.