Energispartips — Så här sparar du energi i hemmet —

Energispartips som lista

Du är i:

Klicka på plus (+) för energispartips
 • +
  X

  HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN

  Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.

  +
  X

  KÖR MED FULL MASKIN

  Om du använder diskmaskin: Kör med full maskin. Om det är möjligt, stäng av torkfunktionen som drar mycket energi. Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja av dem. Använd kortast möjliga diskprogram. Blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare.

  +
  X

  SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN

  Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan.

  Räkneexempel Du kan spara över 30 procent energi med locket på.

  +
  X

  ANPASSA KASTRULLENS STORLEK TILL PLATTAN

  Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.

  Räkneexempel Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.

  +
  X

  UTNYTTJA EFTERVÄRMEN

  Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm.

  Räkneexempel Öppna inte ugnsluckan i onödan – varje gång du öppnar sänks temperaturen mellan 25 och 50 grader.

  +
  X

  STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL OCH FRYS

  I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer.

  Räkneexempel För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent.

  +
  X

  FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM

  Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken.

  +
  X

  TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR MICRON

  Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.

  +
  X

  ANVÄND MICRON FÖR SMÅ PORTIONER

  Det är energismart att använda microvågsugnen när man vill värma små portioner mat.

  +
  X

  STÄNG AV KAFFEBRYGGAREN

  Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.

  +
  X

  KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKARE ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN

  Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

  Räkneexempel Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen – skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50000 villor.

 • +
  X

  DUSCHA SNABBT OCH EFFEKTIVT ISTÄLLET FÖR ATT BADA I BADKARET

  Genomsnittssvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha.

  Räkneexempel En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden!

  +
  X

  SÄG TILL VÄRDEN OM DROPPANDE KRANAR

  En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!

  +
  X

  SÄG TILL VÄRDEN OM LÄCKANDE TOALETTER

  I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!

  +
  X

  ANVÄND INTE HANDDUKSTORK OCH GOLVVÄRME I ONÖDAN

  Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. Stäng av golvvärmen när den inte behövs och undvik gärna mattor och möbler på golv med golvvärme så att värmen får röra sig fritt.

  Räkneexempel Om handdukstorken står på året runt kan den dra så mycket som 600 kilowattimmar. Med dagen energipris kan du spara över 1500 kronor per år genom att sluta använda handdukstorken.

  +
  X

  STÄNG AV VATTNET NÄR DU BORSTAR TÄNDERNA

  Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

 • +
  X

  STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE

  När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi.

  Räkneexempel Du kan sannolikt spara 400-800 kWh/år genom minskad standby-användning. Med dagen energipris kan det minska de årliga kostnaderna med över 1500 kronor.

  +
  X

  ANVÄND ENERGISPARLÄGE PÅ DATORN

  Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande.

  +
  X

  ORDNA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH BARNENS ALLA LEKSAKER

  Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.

  +
  X

  MED LÄGRE TEMPERATUR SOVER DU BÄTTRE

  Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.

  Räkneexempel För varje grad som du sänker värmen miskar du energianvändningen med fem procent.

  +
  X

  BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LEDBELYSNING

  Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

  +
  X

  SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

  Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!

  +
  X

  PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

  Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.

  +
  X

  VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

  Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.

  +
  X

  KOLLA TÄTNINSLISTERNA

  Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

 • +
  X

  TORKSKÅPET ÄR EN STOR ENERGITJUV

  Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.

  Räkneexempel Ett torkskåp i en tvättstuga kan använda 5 000 kWh/år. Med dagens energipris innebär det över 15 000 kronor!

  +
  X

  TVÄTTA MED FULL MASKIN

  Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.

  +
  X

  TVÄTTA INTE I FÖR HÖG TEMPERATUR

  Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

  +
  X

  TA ANSVAR FÖR TRAPPHUSET

  Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Och släck om det står och lyser i onödan. Om fönstren i trapphusen är öppna stäng dem. Använd inte hissen om du inte behöver.

  +
  X

  LUFTTORKA TVÄTTEN – DET ÄR MEST ENERGISNÅLT

  Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Använd torktumlare och torkskåp sparsamt – de är stora energitjuvar!

  Räkneexempel Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle kunna spara nästan 1 000 kWh el på att hänga tvätten i stället för att torktumla. Med dagens energipris innebär det över 2 500 kronor.

 • +
  X

  STÄNG AV MED STRÖMBRYTAREN ISTÄLLET FÖR MED FJÄRRKONTROLL

  Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.

  Räkneexempel Tio procent av all hushållsel i Sverige går till hemelektronik som står i stand-by. Det innebär att energianvändningen kan minskas med 10 procent genom att helt enkelt skippa stand-by.

  +
  X

  VÄLJ ENERGIEFFEKTIVA ALTERNATIV NÄR DU KÖPER ELEKTRONIK

  Om du ska köpa ny tv försök hitta en med inbyggd digitalbox som klarar de sändningar du har hemma. Då slipper du ha en separat digitalbox som kan dra lika mycket el som en mindre tv. Naturskyddsföreningen har listat de mest energieffektiva tv-apparaterna på toptensverige.se. Där hittar du även energismarta kylar, lampor, fönster, torktumlare och tvättmaskiner.

  +
  X

  SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

  Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem.

  Räkneexempel Belysning kan uppgå till cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet – en kostnad på över 1000 kronor.

  +
  X

  BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LED-BELYSNING

  Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

  +
  X

  VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

  Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ner.

  +
  X

  DRA FÖR GARDINER OCH PERSIENNER PÅ NATTEN

  Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. Anmäl alla fönster och dörrar som drar kallt till hyresvärden.

  +
  X

  PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

  Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffan eller har långa gardiner framför elementet.

  +
  X

  FÅ KOLL PÅ ENERGIFÖRBRUKNINGEN

  I många kommuner kan du låna en elmätare av kommunens energirådgivare eller på biblioteket och kolla vilka el-apparater som slukar mest ström.

  +
  X

  KOLLA TÄTNINGSLISTERNA RUNT DÖRRAR OCH FÖNSTER

  Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

  +
  X

  STÄNG INTE VÄDRINGSLUCKOR OCH VENTILER

  Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger.

Kök

HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN

HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN

Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.

KÖR MED FULL MASKIN

KÖR MED FULL MASKIN

Om du använder diskmaskin: Kör med full maskin. Om det är möjligt, stäng av torkfunktionen som drar mycket energi. Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja av dem. Använd kortast möjliga diskprogram. Blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare.


SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN

SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN

Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan.

Räkneexempel Du kan spara över 30 procent energi med locket på.

ANPASSA KASTRULLENS STORLEK TILL PLATTAN

ANPASSA KASTRULLENS STORLEK TILL PLATTAN

Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.

Räkneexempel Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.


UTNYTTJA EFTERVÄRMEN

UTNYTTJA EFTERVÄRMEN

Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm.

Räkneexempel Öppna inte ugnsluckan i onödan – varje gång du öppnar sänks temperaturen mellan 25 och 50 grader.

STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL OCH FRYS

STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL OCH FRYS

I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer.

Räkneexempel För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent.


FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM

FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM

Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken.

TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR MICRON

TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR MICRON

Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.


ANVÄND MICRON FÖR SMÅ PORTIONER

ANVÄND MICRON FÖR SMÅ PORTIONER

Det är energismart att använda microvågsugnen när man vill värma små portioner mat.

STÄNG AV KAFFEBRYGGAREN

STÄNG AV KAFFEBRYGGAREN

Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.


KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKARE ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN

KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKARE ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN

Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

Räkneexempel Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen – skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50000 villor.

Badrum

DUSCHA SNABBT OCH EFFEKTIVT ISTÄLLET FÖR ATT BADA I BADKARET

DUSCHA SNABBT OCH EFFEKTIVT ISTÄLLET FÖR ATT BADA I BADKARET

Genomsnittssvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha.

Räkneexempel En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden!

SÄG TILL VÄRDEN OM DROPPANDE KRANAR

SÄG TILL VÄRDEN OM DROPPANDE KRANAR

En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!


SÄG TILL VÄRDEN OM LÄCKANDE TOALETTER

SÄG TILL VÄRDEN OM LÄCKANDE TOALETTER

I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!

ANVÄND INTE HANDDUKSTORK OCH GOLVVÄRME I ONÖDAN

ANVÄND INTE HANDDUKSTORK OCH GOLVVÄRME I ONÖDAN

Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. Stäng av golvvärmen när den inte behövs och undvik gärna mattor och möbler på golv med golvvärme så att värmen får röra sig fritt.

Räkneexempel Om handdukstorken står på året runt kan den dra så mycket som 600 kilowattimmar. Med dagen energipris kan du spara över 1500 kronor per år genom att sluta använda handdukstorken.


STÄNG AV VATTNET NÄR DU BORSTAR TÄNDERNA

STÄNG AV VATTNET NÄR DU BORSTAR TÄNDERNA

Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

Sovrum

STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE

STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE

När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi.

Räkneexempel Du kan sannolikt spara 400-800 kWh/år genom minskad standby-användning. Med dagen energipris kan det minska de årliga kostnaderna med över 1500 kronor.

ANVÄND ENERGISPARLÄGE PÅ DATORN

ANVÄND ENERGISPARLÄGE PÅ DATORN

Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande.


ORDNA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH BARNENS ALLA LEKSAKER

ORDNA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH BARNENS ALLA LEKSAKER

Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.

MED LÄGRE TEMPERATUR SOVER DU BÄTTRE

MED LÄGRE TEMPERATUR SOVER DU BÄTTRE

Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.

Räkneexempel För varje grad som du sänker värmen miskar du energianvändningen med fem procent.


BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LEDBELYSNING

BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LEDBELYSNING

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!


PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.

VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.


KOLLA TÄTNINSLISTERNA

KOLLA TÄTNINSLISTERNA

Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

Tvättstuga

TORKSKÅPET ÄR EN STOR ENERGITJUV

TORKSKÅPET ÄR EN STOR ENERGITJUV

Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.

Räkneexempel Ett torkskåp i en tvättstuga kan använda 5 000 kWh/år. Med dagens energipris innebär det över 15 000 kronor!

TVÄTTA MED FULL MASKIN

TVÄTTA MED FULL MASKIN

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.


TVÄTTA INTE I FÖR HÖG TEMPERATUR

TVÄTTA INTE I FÖR HÖG TEMPERATUR

Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

TA ANSVAR FÖR TRAPPHUSET

TA ANSVAR FÖR TRAPPHUSET

Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Och släck om det står och lyser i onödan. Om fönstren i trapphusen är öppna stäng dem. Använd inte hissen om du inte behöver.


LUFTTORKA TVÄTTEN – DET ÄR MEST ENERGISNÅLT

LUFTTORKA TVÄTTEN – DET ÄR MEST ENERGISNÅLT

Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Använd torktumlare och torkskåp sparsamt – de är stora energitjuvar!

Räkneexempel Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle kunna spara nästan 1 000 kWh el på att hänga tvätten i stället för att torktumla. Med dagens energipris innebär det över 2 500 kronor.

Vardagsrum

STÄNG AV MED STRÖMBRYTAREN ISTÄLLET FÖR MED FJÄRRKONTROLL

STÄNG AV MED STRÖMBRYTAREN ISTÄLLET FÖR MED FJÄRRKONTROLL

Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.

Räkneexempel Tio procent av all hushållsel i Sverige går till hemelektronik som står i stand-by. Det innebär att energianvändningen kan minskas med 10 procent genom att helt enkelt skippa stand-by.

VÄLJ ENERGIEFFEKTIVA ALTERNATIV NÄR DU KÖPER ELEKTRONIK

VÄLJ ENERGIEFFEKTIVA ALTERNATIV NÄR DU KÖPER ELEKTRONIK

Om du ska köpa ny tv försök hitta en med inbyggd digitalbox som klarar de sändningar du har hemma. Då slipper du ha en separat digitalbox som kan dra lika mycket el som en mindre tv. Naturskyddsföreningen har listat de mest energieffektiva tv-apparaterna på toptensverige.se. Där hittar du även energismarta kylar, lampor, fönster, torktumlare och tvättmaskiner.


SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem.

Räkneexempel Belysning kan uppgå till cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet – en kostnad på över 1000 kronor.

BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LED-BELYSNING

BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LED-BELYSNING

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.


VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ner.

DRA FÖR GARDINER OCH PERSIENNER PÅ NATTEN

DRA FÖR GARDINER OCH PERSIENNER PÅ NATTEN

Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. Anmäl alla fönster och dörrar som drar kallt till hyresvärden.


PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffan eller har långa gardiner framför elementet.

FÅ KOLL PÅ ENERGIFÖRBRUKNINGEN

FÅ KOLL PÅ ENERGIFÖRBRUKNINGEN

I många kommuner kan du låna en elmätare av kommunens energirådgivare eller på biblioteket och kolla vilka el-apparater som slukar mest ström.


KOLLA TÄTNINGSLISTERNA RUNT DÖRRAR OCH FÖNSTER

KOLLA TÄTNINGSLISTERNA RUNT DÖRRAR OCH FÖNSTER

Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

STÄNG INTE VÄDRINGSLUCKOR OCH VENTILER

STÄNG INTE VÄDRINGSLUCKOR OCH VENTILER

Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger.


Tack Naturskyddsföreningen och Energimyndigheten för att ni hjälpt oss med tipsen.