Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Gavlegårdarna satsar stort på vattensparåtgärder

Fram till jul kommer det kommunala bostadsföretaget i Gävle, Gavlegårdarna, att ha gått igenom 7 500 lägenheter för att kontrollera och byta ut gammal utrustning.  – Vi byter till exempel perlatorer* på diskbänks- och tvättställskranarna, installerar nya handduschar och kontrollerar läckage och flöde i WC-stolar, säger Mats Åström, Miljö- och Kvalitetschef på Gavlegårdarna.

I företagets miljöplan ingår att hålla en låg vatten- och energiförbrukning för att hushålla med jordens resurser. Dessutom har Gavlegårdarna anslutit sig till Allmännyttans energisparkampanj därför satsar man nu på att byta ut en del gammal utrustning i lägenheterna för att spara på både vatten och energi.

–  Vi tror att vi kommer att få ett ganska bra genomslag med denna relativt enkla insats från vår sida och att vi kommer att kunna mäta effekterna av minskad vattenförbrukning under 2013, säger Mats Åström, Miljö- och Kvalitetschef på Gavlegårdarna.

* Perlatorn monteras i munstycket på tappkranen och blandar in luft i vattenflödet utan att den blötande effekten påverkas nämnvärt. En perlator sparar upp till 20 % vatten.