Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Studenter i korridor tävlar om att spara mest energi

LappisCollageDen 15 oktober startar tävlingen Switch off då studenter som bor i korridorer i Stockholm och Göteborg tävlar mot varandra om vem som kan spara mest energi. Fram till den 15 december gäller det att med enkla medel spara så mycket energi som möjligt. Deltagarna i de vinnande korridorerna vinner individuella priser om ekologisk mat till ett värde av 1.000 kronor per person.

Initiativet Student Switch Off är från början brittiskt och drivs där sedan 2006 i korridorboende på över 50 universitet. I Storbritannien har man sett en årlig minskning av energiförbrukningen med sju procent. Tävlingen i Sverige pågår under läsåret 2014/2015 i Stockholm och Göteborg. Totalt deltar 104 korridorer, 22 i Göteborg och 82 i Stockholm. Målet är att spara el och varje korridor har en mätare som läser av och presenterar elförbrukning i realtid. På så sätt kan studenterna hela tiden följa hur de ligger till, både i sin respektive områdes tävling och över hela landet.

Elbesparing handlar om små saker som varken kostar mycket pengar eller tar mycket tid, som att sätta lock på kastrullen, släcka lampan, undvika stand-byläge eller dra ut mobilladdaren. Genom att vända sig till en ung målgrupp som precis flyttat hemifrån hoppas man kunna skapa ett energibeteende som fortsätter även efter tävlingens slut.

Bor du eller någon du känner i någon av de deltagande korridorerna? Då är det hög tidatt anmäla sig till tävlingen.

Läs mer på www.studentswitchoff.org