Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Borlänges unga miljödetektiver spanar efter energitjuvar

I Borlänge utbildas mellanstadielever till miljödetektiver. Under fyra lektioner får de bland annat lära sig att jaga energitjuvar, spara vatten och sortera mera. De får också energisparpyssla och prova på att bygga skräpskulpturer.
skulpturerBygge av skräpskulpturer.

Det är det allmännyttiga bostadsbolaget Stora Tunabyggen som i samarbete med kommunen, Borlänge energi och Tjärnkraft som utbildar eleverna, som är mellan 10 och 12 år gamla, till miljödetektiver.

Augustine Ask som är marknads- och kommunikationschef på Stora Tunabyggen berättar att när skolan hörde av sig och undrade om bostadsbolaget kunde tänka sig att hålla i några lektioner för 4e-6e klassarna i deras Fritt valt ämne så behövde hon inte fundera så länge. 

– Energisparkampanjen kändes helt given för dessa lektioner, dels för att det är ett så angeläget ämne och dels för att vi har så mycket bra material som vi kan använda, säger hon.

I samband med den sista lektionen får eleverna ett diplom som visar att de blivit ”certifierade miljödetektiver”. De får också broschyren med energispartips som de tar med sig hem till sina familjer.

Skräpskulpturerna och teckningarna som eleverna gjort har varit ett uppskattat kreativt inslag och dessa kommer att ställas ut på en områdesfest längre fram i vår.

– Dessa lektioner har blivit väldigt lyckade, säger Augustine Ask. Ungdomarna är jätteduktiga och det märks på frågorna och inte minst på diskussionerna att detta är ett ämne som engagerar och som de redan kan ganska mycket om. Det bådar gott för framtiden, menar hon.