Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Här får hyresgästerna egna solceller på balkongräcket

framtidsgrandI fredags invigdes Framtidsgränd i Västerås, ett samarbete mellan Bostads AB Mimer och Mälarenergi. Mimer har byggt om ett av sina 60-talshus i bostadsområdet Vallby med bland annat solceller, smart elnät och fokus på klokare energianvändning.

Varje lägenhet har egna solceller på balkongräcket som producerar el som de boende kan använda själv. Om man inte har behov av den just när solen lyser som mest, kan hyresgästen ”låna ut” den till Mälarenergi och få tillbaka den vid ett annat tillfälle.

De som bor i Framtidsgränd kommer att kunna följa både sin energiförbrukning och produktionen av solel via en mobilapp. De får ett elabonnemang där elförbrukningen mäts och debiteras timme för timme. Om hyresgästerna använder mindre el när den är dyr och istället använder lite mer när den är billig kan de spara både pengar och miljö.

Lägenheterna i Framtidsgränd har flera smarta lösningar som till exempel ”borta/hemma knapp”, ett slags huvudströmbrytare som stänger av all el som inte behövs i lägenheten när hyresgästen inte är hemma. Dessutom finns möjlighet att styra eluttag, energisnåla vitvaror, bra utrymme för källsortering och kranar som visar temperaturen.

Under de första två åren kommer hyresgästerna att vara med i ett projekt som handlar om hur de genom sitt beteende kan använda energi smartare. De boende kommer att kunna se hur mycket energi de förbrukar och få tips och råd kring hur de kan minska användandet. Forskare kommer att intervjua de som bor i Framtidsgränd under projekttiden för att se hur olika incitament och hjälpmedel kan påverka de boendes beteende när det gäller energianvändning. I projektet ingår även en interaktiv utbildning och tävlingar där hyresgästerna kan vinna priser genom att spara el.