Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Switch off – tävling för studenter

Lightswitch_575Det tas många initiativ för att minska energianvändningen. Ett exempel är ”Student Switch Off” som funnits länge i Storbritannien men som nu ligger i startgroparna för att komma igång bland studenter även här i Sverige.

Precis som Allmännyttans energisparkampanj så syftar även Student Switch Off till att ändra vårt beteende när det gäller energianvändning för att minska koldioxidutsläppen. Och nu med fokus på studenter som bor i korridor och deras elanvändning.

Under läsåren 2014-2016 kommer tävlingen att pågå i fem EU-länder parallellt. Här i Sverige projektleds tävlingen av Studentbostadsföretagen. För att skapa ett incitament och få studenterna att begränsa framförallt sin elförbrukning har Student Switch Off utformats som en tävling på olika nivåer mellan studenter som bor i studentkorridorer. Mätare kommer att installeras och fina priser utlovas, till exempel i form av hyresrabatter. Det kommer också att bli fototävlingar och frågetävlingar.

Erica Sjölin som är medlemsansvarig på Studentbostadsföretagen berättar att tävlingen kommer att starta i oktober och att två studentbostadsföretag, ett i Stockholm och ett i Göteborg kommer att delta vilket gör att man kommer att nå cirka 3.000 studenter.

– Vi hoppas att fler studentbostadsföretag hakar på efter de två första ”pilotåren”. Det här med energibesparing är ju de flesta studenter intresserade av och vi tror att det kan vara varumärkesstärkande såväl som kostnadsbesparande för bostadsföretagen att vara med, säger Erica Sjölin.

Så om du själv eller någon du känner bor i studentkorridor – håll utkik efter tävlingen Switch off i höst!

www.studentbostadsforetagen.se