Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Allmännyttan installerar handdrivna tvättmaskiner

energicykel_web

För att ytterligare spara energi inom ramen för Allmännyttans Energisparkampanj kommer flera allmännyttiga bostadsföretag att byta ut sina tvättmaskiner. Från och med nu ska alla drivas för hand – eller rättare sagt för fot med hjälp av specialdesignade cyklar.

I dagsläget deltar 144 bostadsföretag över hela landet i Allmännyttans Energisparkampanj. Nu fokuserar kampanjen på tvättstugorna eftersom där finns stora energitjuvar. Maskinerna som ska installeras är självdoserande, tystgående och energisnåla. Och – de drivs delvis för fot. Samtliga maskiner levereras nämligen med en motionscykel. Cyklarna är kapabla att generera 40 procent av den el som en hel maskin tvätt drar. Normalt sett skulle en motionscykel bara kunna leverera runt 5-10 wattimmar per ”träningspass”. Men med ny japansk teknologi har energiutvinningen effektiviserats. Med de nya maskinerna kommer det att krävas att man på egen hand genererat 0,2 KWh på motionscykeln först, vilket tar runt 30 minuter i lagom tempo.

De maskiner som ska installeras är framtagna av en stor europeisk vitvarutillverkare. I länder som USA och Tyskland har liknande projekt startats med god framgång. Nu är det Sveriges tur.

– Det här ligger helt rätt i rådande samhällstrend. Vi ser ett ökat intresse för hälsa och träning, och för miljöfrågor, ekologi och alternativa energikällor. De här tvättmaskinerna kommer att lyfta hälso- och miljönivån i hela landet och Allmännyttans hyresgäster kommer att få gratis träning utan att behöva åka till gymmet. Förhoppningsvis får maskinerna dem även att tänka till och sluta slösa energi, säger Annicka Istemo, projektledare för kampanjen.

Så funkar det
Varje tvättmaskin levereras med en motionscykel, som även har en liten generator. När svänghjulet på cykeln rör sig genererar det el via generatorn. Elen överförs via voltomvandlare till en strömkälla för 220 volt. Eller kan elen laddas i ett batteripaket. Träningscykeln kan generera upp till 0,2 KWh och en normaltvätt i nya maskinen drar ca 0,5 KWh. Tvättmaskinen kommer inte kunna brukas om inte motionscykeln genererat tillräcklig energi.

Det hela var förstås bara ett aprilskämt.
Något som däremot är helt sant är att tvättstugor är riktiga energitjuvar och att små förändringar i …hur vi använder dem kan ge stora skillnader i vår energiförbrukning.
Tips på hur du minskar din energiförbrukning i tvättstugan och i resten av hemmet hittar du här: http://www.allmannyttan.se/energispartips/