Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Nu tändas tusen juleljus

juleljus_wNu i juletid när vintern är som mörkast pyntar vi gärna extra med ljusslingor, elektriska ljusstakar och adventsstjärnor. Det är mysigt och stämningsfullt. Förmodligen tänder vi även fler vanliga lampor nu när det är som mörkast. Då finns det några smarta tips att tänka på.

Belysning står för en fjärdedel av hemmets energianvändning. Det motsvarar cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet – en kostnad på över 1000 kronor. Här finns alltså både pengar och energi att spara.

Använd timer
Att sätta timer på all julbelysning är det enklaste, låt det lysa på eftermiddagen och kvällen när du är hemma, och stäng av under natten och dagen när ändå ingen ser den.

Stäng av allt med ett tryck
All julbelysning kräver ofta fler eluttag. Passa då på att skaffa en grenkontakt med strömbytare så att du enkelt kan släcka allt på en gång, till exempel när du går hemifrån.

Byt till lågenergilampor eller LED-belysning
Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. I en glödlampa omvandlas endast 10 procent av energin till ljus, medan resten blir till värme. I lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energin till ljus.

Släck lyset när du går ut ur rummet
Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem.

Vill du ha fler tips? Här hittar du alla våra energispartips