Kampanjnytt — Allmännyttans energisparkampanj —

Använd inte för mycket tvättmedel när du tvättar

Det är vanligt att vi överdoserar med tvättmedel när vi tvättar. Det är varken bra för kläderna, vår hud eller för naturen. Beroende på hur hårt eller mjukt vattnet är i just din kommun behöver du mer eller mindre tvättmedel. På de flesta platser i Sverige är vattnet mjukt och behövs mindre tvättmedel.

Kläderna blir rena även om du tar en mindre mängd tvättmedel när du tvättar. Tar du för mycket kan det fortfarande finnas tvättmedel kvar i kläderna när maskinen är klar. Detta kan leda till hudirritationer och allergier. Du belastar också miljön i onödan genom att använda för mycket tvättmedel – det bidrar till att övergöda våra hav och sjöar.

Hårdheten på vattnet har stor betydelse för hur mycket tvättmedel man behöver använda. Olika delar av Sverige har olika hårt vatten, men ungefär 80 procent av landet har mjukt vatten. Områden med kalkhaltiga bergarter har hårt vatten (som Gotland och Uppsala län). Ett hårt vatten kräver ofta mer tvättmedel för att motverka kalkbildning i tvättmaskinen och göra vattnet mjukare. Om du är osäker på hur hårt vatten du har, kan du kontakta det kommunala vattenverket och fråga.